در یک نشست رونمایی از کتاب “بازاریابی دارویی”، محمدرضا موسوی، عضو هیئت مدیره سندیکای داروهای منابع انسانی، اشاره کرد به توانمندی ملی در زمینه تولید حدود ۷۰ درصد مواد اولیه دارویی کشور. وی بیان کرد:
در این مراسم، محمدرضا سعیدی، مترجم کتاب، نیز اظهاراتی داشت و گفت: “متأسفانه بازاریابی دارو در ایران به صرفاً به امر تبلیغات با هدف فروش تقلیل پیدا کرده است. بر اساس آمارهای جهانی، رتبه ایران در حوزه بازاریابی، در میان ۱۳۷ کشور، بین ۱۲۵ تا ۱۲۷ میباشد، که جایگاه بسیار پایینی است.”
محمدرضا سعیدی بیان کرد:
بازاریابی دارو در ایران به صورت یکسو باعث کاهش کیفیت و تنوع در ارائه محصولات شده است. با اصلاح رویهها و توجه به استانداردها و کیفیت محصولات، میتوان بهبود قابل توجهی در بازاریابی دارو در کشور ایجاد کرد.
در نهایت، او تصریح کرد:
بهبود در عرصه بازاریابی دارویی ایران میتواند منجر به افزایش رقابتپذیری صنعت داروسازی کشور و همچنین بهبود وضعیت صنعت سلامت گردد.
او اضافه کرد:
صنعت دارویی ایران، بهتناسبی که در حوزه سختافزاری رشد کرده، از نظر نرمافزاری آنچنان رشد چشمگیری نداشته است. یکی از مواردی که در حوزه بازاریابی اهمیت دارد و ما نیز برای دستیابی به آن در تلاشیم، «تولید ادبیات» است. ما با ترجمه کتاب مذکور، سعی کردیم که این ادبیات را به محیط مارکتینگ صنعت دارویی کشور تزریق کنیم و نیازهای مطرح در این زمینه را پوشش دهیم.
هدی فرجی، مترجم کتاب بازاریابی دارویی ، در حاشیه این نشست عنوان کرد:
این کتاب صرفاً یک کتاب علمی نیست؛ بلکه تئوریهای مطرح در هر مبحث، با یکسری مثال زنده از بازار دارویی جهان عنوان میشود و همین مسئله، درک محتوای موردمطالعه را برای مخاطب آسان و قابلدرک میکند. سؤالاتی نیز در پایان هر فصل وجود دارد که ذهن خواننده را به چالش میکشد.
از سرفصلهای مهم این کتاب میتوان به: بازاریابی دارویی و محیط صنعت دارو، صنعت داروسازی و قیمتگذاری، فعالیتها و اقدامات بازاریابی صنعت دارو، تبلیغات مستقیم به مشتری برای داروهای نسخهای، رسانه اجتماعی و بازاریابی دارویی و … اشاره کرد.
این سرفصلها که در کتاب مذکور مورد بررسی قرار گرفتهاند، انواع مختلفی از فعالیتهای بازاریابی در صنعت دارو را شامل میشوند که مطالعه و درک آنها میتواند به توسعه و بهبود عملکرد این صنعت کمک کند. این کتاب به عنوان یک منبع معتبر علمی، بازاریابان و کارشناسان صنعت دارو، میتوانند از طریق آن رویکردها و استراتژیهای جدیدی را در بازاریابی داروها درک کنند.
با توجه به اینکه ایران یکی از بازارهای مهم دارویی در منطقه است (بازاریابی دارویی)، توسعه و بهبود بازاریابی داروها در این کشور میتواند نقش مهمی در افزایش کیفیت و دسترسی به داروها برای جامعه ایفا کند.